DR. FEJES KRISZTINA háziorvos hivatalos oldala / medical doctor`s official website

Még egyszer a Bach-virágterápia hatásmechanizmusáról

 

Mivel kevesen ismerik, rendkívül fontosnak tartom, hogy tisztában legyünk azzal, hogyan hat valójában egy Bach-esszencia.

Mintegy kitisztítja, kipucolja a tudatalattiból a problémát, a még lelki, vagy már testi szinten is megjelent negatív tartalmat. A hagyományos gyógyászatban megszoktuk, hogy a testi szinten ható gyógyszert egy idült betegségre folyamatosan kell szedni. Amennyiben valaki ilyen gyógyszerelésnél kihagyja a tabletta bevételét, a panaszok, tünetek újra megjelennek. Ez a szemlélet belénk ivódott, és nehezítheti annak elképzelését, hogy más módszerek nem így működnek. Megpróbálom szemléletes módon elmondani a két gyógyászati mód, a hagyományos és jelen esetben a Bach-virágterápia közötti rendkívül fontos különbséget. A hagyományos gyógyászat testi szinten kezel és a hasonlót az ellentétessel igyekszik gyógyítani. Ez azt jelenti, hogy például egy alvászavar esetén altatót ad, ami testi szinten mintegy elnyomja az alvás problémáját. A Bach-virágterápia, mivel a homeopátiához hasonló, a hasonlót a hasonlóval kezeli, és lelki szinten működik. Utóbbi esetben az alvászavar esetében "alvászavart" viszünk be a páciensbe, és az "kipucolja" a beteg tudatalattijából az alvási gondot. Képzeljük el az alábbi helyzetet. Gerzsont nagyon nyomasztja a felelősség. Úgy érzi, az élet olyan dolgokkal terheli meg, amit már alig bír elviselni. Hatalmas stesszben él. A nagy nyomás hatására vérnyomása ki-ki ugrik, ezért orvosa vérnyomáscsökkentő szedéset javasolta. Mi történik, ha anyagi oldalról közelítjük meg a terápiát? Ha Gerzson más módon nem tudja más módon gondjait megoldani, akkor feltehetőleg élete végéig gyógyszert kell szednie. Most nézzünk bele lelki szemeinkkel Gerzson tudatalattijába. Látunk ott egy képzeletbeli "szemetesládát", ahova túlterheltségből adódó negatív gondolatait tömködi be. A kuka már elég tele van, alig lehet a fedelét erőnek erejével rajta tartani. A tetején ül a vérnyomáscsökkenető tabletta, és mindent megtesz, hogy a negatív tartalmak testi szinten ne jelenjenek meg magas vérnyomás formájában. A tabletta tehát elfedi a lelki probléma miatti testi tüneteket. Mi történki akkor, ha Gerzson Bach-eszenciát használ? Jelen esetben a Szilfa, tehát a 11-es eszencia kell problémájához, amellyel Gerzson problémájával azonos rezgést viszünk be szervezetébe. Ez eljutván "leleki szemetesládájához", elkezdi kitisztítani onnan a negatív taralmat. Lehet, hogy átmenetileg több tablettára lesz szüksége, hogy a felnyílt kuka-tető alól szépen egyenletesen tisztuljanak ki a lelki szennyeződések, de miután az eszencia kipucolta a kuka tartalmát, már nem lesz szükség egyik szerre sem. Nem minden esetben okoz érezhető tisztulási effektusokat a Bach-esszencia, de ha igen akkor az a hatásának illetve a probléma tudatalattiból való kitisztulásának a jele.

Tudni kell, hogy értelemszerűen, ha a kiváltó ok, a gond megoldódott, akkor többet se tablettára, se erre a problémára ható eszenciára Gerzsonnak nem lesz szüksége. Kiváló kineziológus barátnőm és tanítóm, Pfaff Erzsébet, a “sült csirke" hasonlatot szokta használni, hogy páciensei megértsék a Bach-eszenciák tisztulási-effektusának mechanizmusát. Ha ugyanis a “csirke", a negatív lelki tartalom “odakozmált", akkor a serpenyő, a lélek adott területének kitisztítása csak a “csúnya doldok" feláztatásával oldható meg. Igy hat tehát a Bach-virágterápia, miután az “odakozmált csirkét", a rossz lelki mintát feláztattuk, felodottuk az eszenciával, kitisztult a lelkünk, mint ahogy a serpenyő is. Nem lehet, vagy nem biztos hogy lehet “csúnya dolgokat" úgy kitakarítani, hogy a “piszokkal" ne találkozzunk. Főleg lelkileg érzékeny embereknél és mélyen fekvő vagy komoly, régi probléma esetén alakulhat ki “tisztulási" effektus, amely nem mellékhatás, hanem hatás, a szer működésének következménye. Az esetek nagy részében a Bach-esszencia szedése semmilyen érezhető effektussal nem jár, de mint ahogy a lelki szinten ható módszerek mindegyikénél, részben ez előfordulhat. Ha pszichoterápiás, más homeopátiás stb. kezelésen veszünk részt, akkor is van esély arra, hogy kissé “megbolydulunk" lelki szinten és emlékek, álmok, egyebek jönnek elő. Ez természetes ezeknél a módszereknél, nem szabad megijedni tőle, és örülni kell annak, hogy tisztul a negatív lelki tartalom. Ha ekkor a hatásmechanizmus nem megértése miatt megijedünk az effektustól és abbahagyjuk a szer szedését, akkor az olyan, mintha a sebész megijedt volna műtét közben a látottaktól, és mindent hátra hagyva elmenekült volna. Tudatosítsuk tehát a Bach-terápia hatásmechanizmusát, legyünk tisztában azzal, hogy a tisztulási effektusok maximum az üvegcse elfogyásásig tartanak, de nagyon megéri a cseppeket végig szedni. Ha kérdésünk merül fel a terápia során, mindig ahhoz forduljunk, aki részünkre az esszenciát összeállította. Ő ismeri az összeállított eszencia pontos komponenseit a 39 törzsoldatból, és ennek értelmében ő tud érdemi információval szolgálni. Felhívom a figyelmet, hogy hatalmas hiba a Bach-terápiához nem értő szekembertől tanácsot kérni és elfogadni. A hatásmechanizmust nem ismerheti az a szakember, aki ezzel nem foglalkozik, és ez csak félreértésekre adhat alkalmat.

vissza

Megközelíthetőség

2023. augusztus 21-től rendelőnk címe:

1131 Budapest, Göncöl utca 28-30.

Megközelíthetőség (a rendelő bejárata a park, illetve a Bárka utca felől van):

105-ös, 120-as, 210-es autóbusz: Cziffra György park megálló

Háziorvosi rendelő térkép