Megközelíthetőség

2023. augusztus 21-től rendelőnk címe:

1131 Budapest, Göncöl utca 28-30.

Megközelíthetőség (a rendelő bejárata a park, illetve a Bárka utca felől van):

105-ös, 120-as, 210-es autóbusz: Cziffra György park megálló

Háziorvosi rendelő térkép

A cukorbetegség és az asztrológia

 

A cukorbetegség nem tartozik éppen a kellemes betegségek közé. Együtt lehet és kell vele élni a betegeknek, de ez nagy felelősséget ró mind rájuk, mind a környezetükre.

A cukorbeteg egyénnek szigorú diétás szabályokat kell betartania annak érdekében, hogy vércukor szintje a még elfogadható határon belül maradjon. Csak enyhe esetben elegendő azonban önmagában a diétás megszorítás, sok esetben tablettákra, még komolyabb esetben kívülről adagolt inzulinra van szüksége. A diéta minden cukorbeteg esetében elsődleges fontosságú, mivel nem fogyaszthatnak olyan ételeket, melyek hirtelen vércukor- szint kiugrást okoznak. Számolniuk kell az un. szénhidrát-egységeket, és diétás útmutató segítségével egy nap alatt meghatározott mennyiségű szénhidrátot szabad elfogyasztaniuk. A diéta minden tipusú cukorbetegség esetében döntő fontosságú. A cukorbetegség testi szinten a hasnyálmirigy nem megfelelő inzulin kibocsátásán, ennek következtében a vércukor szintjének kóros megnövekedésén alapszik. Az inzulin nevű hormont a hasnyálmirigy választja ki, melynek segítségével a sejtek képessé válnak a vérben keringő cukor felvételére. Hiába van ugyanis cukor a vérben, az inzulin nélkül nem tud a sejtekbe jutni, és a sejtek mintegy "éheznek", holott a "táplálék" a közelben van, csak nem elérhető részükre. Egészséges embernél az étkezés után rövidesen megindul az inzulin kibocsátása a hasnyálmirigyből a táplálék felszívódása után, és az inzulin normalizálja a megemelkedett vércukor szintet. Cukorbetegség esetében ez a normalizálódás nem jön létre, vagy csak kis mértékben. Meg kell különböztetni az idős kori, un. 2-es tipusú cukorbetegséget a fiatalabb korban kezdődő 1-es tipusutól. Az idős kori cukorbetegségnél optimális esetben diétával és tablettás kezeléssel el tudjuk érni a megfelelő vércukor szintet, és csak előrehaladott esetben kell kívülről bevitt inzulint alkalmaznunk. A tablettás kezelés arra való, hogy serkentse a hasnyálmirigyet, tehát mintegy "kipréseljük" belőle a még lehetséges "készleteket". A fiatalkori cukorbetegség esetén a hasnyálmirigy legtöbbször már nem serkenthető, ezért az inzulin kívülről történő bevitele feltétlenül szükséges. A horoszkópban a cukorbetegség-hajlam leginkább a Vénusz és a Jupiter un. "nehéz" fényszögeinél, a derékszögű -kvadrát- állásnál, és a szembenállásnál fordul elő. Lelki szinten tehát arról van szó, hogy az egyén nem tudja a szeretetét, érzelmeit egészséges módon és mértékben kimutatni, elfogadni. Esetleg fél a szeretettől, szerelemtől, kívánja az édeset -a szeretetet, a cukrot-, de nem tudja elfogadni. Nem tud szeretni, mert nem akarja átadni magát ennek az érzésnek. Esetleg nem szerették kicsi korában, vagy már genetikailag hozta magával a problémát. ( Az un. genetikai eredet szintén kimutatható a páciens képletéből. ) A szeretet, szerelem ténye nem tudja megérinteni belsőjét, vagy túlzásokba esik, minek utána úgy érzi, hogy őt nem szeretik, ő nem méltó a szeretetre. Vegyük észre, hogy az egész folyamat tudat alatt a szeretetről szól, mert a cukor szimbolikusan maga a szeretet.

Anyagi szinten, gyógyszeres kezeléssel csak a korábban említetteket tehetjük. A beteget szigorúan ellenőrizni kell, mert nem megfelelő kezelés esetén a beteg élete kerül veszélybe. Ezt azért emelem ki, mert csak mint érdekességet, össze szeretném hasonlítani a lelki ok és a testi gyógyszeres kezelés közötti ellentmondást. A beteg ugyanis testi szinten, mintegy "eljátssza" a lelkében lévő problémát, csak ezt mi nem vesszük észre. A beteg szeretetre vágyik, tehát sejtjei cukrot szeretnének. A cukor, a szeretet ott van a vérében, tehát elérhető távolságban, és a sejtjei, éppúgy mint ő, nem képes azt felvenni, befogadni. Megvonjuk tőle a diétával a szénhidrátot, a cukrot tartalmazó élelmiszert, holott éppen a cukorra, a szeretetre lenne szüksége. A cukorbetegségnél alternatív terápiás módszereket csak szigorú orvosi felügyelet mellett, és cukorszint ellenőrzéssel lehet végezni. Minden alternatív terápia esetén ugyanis a szint kimozdulhat, és beteg újra-gyógyszerlése, vagyis az adagok módosítása válhat szükségessé. Meditációban a beteg "kezelheti" önmagát, de az izomteszteléssel végzett kineziológiai oldás, a Bach-virágterápia, valamint az akkupunktúra szintén szóba jöhet, mint alternatív gyógyítási lehetőség.

vissza