DR. FEJES KRISZTINA háziorvos hivatalos oldala / medical doctor`s official website

Nehéz állások a horoszkópban: A Vénusz-Szaturnusz erőpróbáló aspektusai

 

A Vénusz és a Szaturnusz közötti igen nehéz kapcsolatot módomban állt tanulmányozni.

Amikor annak idején Liz Greene: Szaturnusz c. könyvét olvastam, nagyon sok gondolat világosodott meg bennem. Olyan összefüggésekre kaptam meg a válasz, amelyek ott voltak, csak valahogy nem "láttam" vagy nem akartam tudatosan meglátni őket. A Szaturnusz a karma bolygója, habár nem önmagában, de azt mondhatnám, az ő karmikus hatásait érezzük legszorítóbbnak. A horoszkópban a gát, a korlát, a szárazság, a ridegség, a meg nem valósulás princípiumát- formáló erejét- képviseli mindannyiunkban. Értelem szerűen valamilyen korlátra szükség van, mert különben nem lennének elvek, és elszabadulna a pokol. Bizonyos állásokban, helyzetekben a Szaturnusz azonban igen kemény és fájdalmas tanításokon vezethet minket végig. Az egyik legnehezebb és legkeményebb ilyen állás a Szaturnusznak a Vénusszal alkotott nehéz fényszöge. (Nehéz fényszög alatt az asztrológiában a kvadrátot- 90 fok, a szembenállást -180 fok stb. értjük.) Önmagában szemlélve a kérdést le kell szögezzük, hogy minden horoszkóp egyedi és megismételhetetlen, de ha ez az állás valamilyen formában látható valaki képletében, akkor annak a párkapcsolatában minden bizonnyal valamikor számolnia kell nehézségekkel. Nem biztos, hogy ez az állás az egyénnél megakadályozza a kapcsolatokat. Természetesen a gát mértéke függ a képlet egyéb tényezőitől, jegy és házállástól. Kifejezetten előnytelen azonban az, ha például kos aszcendensű embernél, ahol a szembenálló jegy, a deszcendens a mérleg-ura a Vénusz-, és így kap gátló fényszöget a Szaturnusztól. Ezek a nehéz hatások mindkét nemnél hatnak, de nők esetében talán még nehezebbek. Mivel a Vénusz a szerelem, az érzelmek, a társ, a párkapcsolat bolygója is, az ilyen egyének általában sikertelenek, szomorúak, elégedetlenek a társukkal kapcsolatban. Az ilyen állás a szaturnuszi hatás miatt félelemmel, kiábrándultsággal, keserűséggel társul, és szinte kivétel nélkül hordoz magában egy olyan kapcsolatot is jelen életre, ami kifejezetten fájdalmas, vagy amely nem valósulhat meg. Ezt vállaltuk, mondhatnánk. Azonban magyarázza ezt meg valaki egy asztrológiában járatlan fiatalnak!

Természetesen percig sem állítom, hogy aki asztrológiával foglalkozik, annak ne lenne lelke, vagy nem hatna rá az asztrológiai konstelláció. Nem. Egészen pontosan ez azt jelenti, hogy amennyiben felismertük és megoldottuk a problémát lelkünk mélyén, akkor ezt a gátat nem kell tovább cipelnünk következő életünkre. A megoldásban tehát, sajnos általában utólag, tehát olyan módszert kell keresnünk, amelyik korábbi életre is visszamegy, és a gyökerektől képes a problémától megszabadítani lelkünket. Milyen gondok lehetnek ezek? Általában egy korábbi életben vesztettük el párunkat, vagy bántott, meggyilkolt, megfojtott, elhagyott, vagy mi bántottunk valakit, akinek talán a halálát okoztuk. Teljesen mindegy, hogy a háborúban, vagy annak előtte.( Ilyenkor jut mindig eszembe megboldogult nagyanyám, aki azt mondta: " De jó, hogy te nem éltél a háborúban." Erre ma már azt válaszolnám: Nem, én tényleg nem életem a háborúban. Én meghaltam. ") A lényeg, hogy a párkapcsolattal szemben van tudattalanunkban egy félelem, egy fájdalom, egy gát, amit már akár sok életen át hordozhatunk magunkban. Ennek hatása sok életen keresztül érződhetett, és jelen életben azért került ismét felszíne, hogy végre megoldjuk. Sok esetben ennek hatása gyerekkorunkban szintén érződik, az apánkkal való nehéz, érzelmektől mentes, rideg kapcsolat formájában. De meg kell értenünk, hogy bármilyen fájdalmas is, ez arra szolgál, hogy megoldjuk, arra szolgál, hogy felhívja a figyelmet a lelkünkben lévő "elfeledett" problémára. Ebben a konstellációban a Vénusz által szimbolizált szeretetadás és kapás kérdése kissé görcsös formában van jelen, mert gyerekként sokszor nagyon kevés szeretetet tapasztalat meg az érintett. Általában vágyik az érzelmekre, de nehezen mutatja ki őket, fél kimutatni, úgy érzi, hogy tele van érzelemmel, de nem igazán "jön ki". Sokszor csak durván tudja kimutatni szeretetét, sokszor félreértik emiatt, vagy másoknak próbál fájdalmat okozni, duzzog, vagy sír. Ha még tud. Sokszor azonban már azt sem, mert olyan mélyen elásta magában az érzelmeket, hogy már csak felszínes szemlélője marad bármilyen érzelemnek. A továbblépés eszköze, hogy az ilyen állással rendelkező egyénnek először saját magát kell szeretnie, aztán feloldani az apjával, és a másik nemmel kapcsolatban jelen életben elszenvedett sérüléseit, elszenvedett fájdalmait, majd tovább kell menni a korábbi életek megoldásában. A kérdésre, hogy a magoldás után az ilyen egyén képes lesz-e egészségesen szeretni, arra egyértelmű igen a válasz.

Sokszor nehezemre esik válaszolnom a párkapcsolati kérdésekre. Ennek egyszerűen az az oka, hogy azt hisszük, bárkivel létesíthetünk közeli kapcsolatot jelen életünkben. Ez sajnos nem egészen van így. Mert bármennyire szeretjük is életünk nagy Ő-jét, ha Szaturnusz urunk másképp rendeli. Megismerhetjük, alaposan szenvedhetünk is miatta, de ha mástól is kell leckéket tanulnunk, akkor mástól is kell. Egy összehasonlító képletben látszik, hogy van-e hosszabb távon létjogosultsága egy kapcsolatnak. Könnyű ezt így leírni, és racionálisnak maradni, megélni annál nehezebb. Egy Szaturnusz- Szaturnusz kvadráttal rendelkező pár esetében például azt mondanám, hogy ha nem akarnak keserűen csalódni, ha nem akarnak egymásnak és maguknak szenvedéseket okozni, akkor semmiképpen ne találkozzanak. Ha korábban már volt valamilyen dolguk egymással, akkor igyekezzenek az emlékeket és érzéseket magukban megőrizni, de ne rontsák el. Lehet, hogy előző életükben voltak már együtt, akár többször is, de jelen életükben a rezgésük nem engedi meg a harmóniát. Ez az állás azt jelenti, hogy a Te sorsod nem az én sorsom, a Te karmád nem az én karmám jelen életre. Ilyen állásoknál azt javasolnám, hogy "őrizzék a tüzet", egyszer eljön az ő idejük is, ha nem is jelen életben. Feláldozni egy ilyen állásnál semmit sem szabad, mert az ember újabb keserű csalódásnak lenne kitéve. Azt válaszolnám tehát egy ilyen kérdezőnek: " Őrizd gyermekeid szemében a fényt és szívedben a tüzet. "

vissza

Megközelíthetőség

2023. augusztus 21-től rendelőnk címe:

1131 Budapest, Göncöl utca 28-30.

Megközelíthetőség (a rendelő bejárata a park, illetve a Bárka utca felől van):

105-ös, 120-as, 210-es autóbusz: Cziffra György park megálló

Háziorvosi rendelő térkép