Megközelíthetőség

2023. augusztus 21-től rendelőnk címe:

1131 Budapest, Göncöl utca 28-30.

Megközelíthetőség (a rendelő bejárata a park, illetve a Bárka utca felől van):

105-ös, 120-as, 210-es autóbusz: Cziffra György park megálló

Háziorvosi rendelő térkép

Gyermekeink alvási gondjainak gyógymódjai

 

A hagyományos orvoslás a gyerekkori alvási gondokkal nem sokat tud kezdeni. Ennek fő oka az, hogy altatókat, nyugtatókat ez a korosztály nem kaphat.

A gyerekkori alvási zavarok hátterében legtöbbször a gyerek félelmei, feszültségei állnak. Tudnunk kell, hogy már a fogantatás pillanatában egy egyéniséggel, egy személyiséggel állunk szemben, aki már képes minden információ rögzítésére, felfogására, ami a környezetében zajlik. Először csak sejt szinten, később már, amikor a lélek, kb. a negyedik magzati hónapban elfoglalja helyét a testben, már lelki szinten is rögzülnek a külvilágból, az anyából származó érzések. Sok esetben egy kineziológiai oldás során egészen a fogantatásig kell visszamenni, hogy egy lelki probléma gyökerét megtaláljuk. Ez valahol nagyon ijesztőnek hangzik éppen azért, mert kevés anya tud erről, és kevés tudja a terhesség kilenc hónapját teljes lelki nyugalomban és szerető párkapcsolatban, minden behatás nélkül eltölteni. Azon felül, hogy a lélek korábbi életéből is hozhat félelmeket magával, az alvási problémák mögött az említett magzati időszak behatásai is szerepet játszhatnak. Szerencsére azok a "spártai" szemléletek, amelyek az elmúlt évtizedeket jellemezték a gyerekneveléssel kapcsolatban, már kezdenek elfelejtődni. Itt a "tedd be a hideg szobába, hadd sírjon", és a "három óránként adj neki enni, mert úgy kell" szemléletre gondolok. Ennél már talán rugalmasabbak lettünk, és képesek vagyunk a gyereket mint önálló individuumot tekinteni. Ősanyáink a gyerekeket a nyakukban, hátukon hordták két éves korukig, hogy a gyerek az anya aurájában -energiamezejében- legyen. Ez nyugalmat, biztonságot jelentett a kicsiknek, és megalapozta későbbi biztonságérzetük alapjait az életben. Habár ma ezt már nem tesszük így, nagyon lényeges, hogy a gyermek az anya közelségét, biztonságos rezgését élvezhesse, amíg erre szüksége van. Csecsemőknél fontos, hogy lehetőség szerint egy szobában helyezzük el a gyermeket a szülőkkel. Ez a szoptatást is megkönnyíti, és nyugalmat is jelent nekik. Később kezdhetjük el a kisdedet távolabb szoktatni, de ezt mindig az ő visszajelzéseinek függvényében tegyük. Ha sír, inkább ne erőltessük, várjunk még egy kicsit, és próbáljuk meg később. Fontos, hogy a gyermek érezze a bizalmat felénk, érezze a közelséget és nyugodtan aludjon el. A kicsik hozzánk hasonlóan álmodnak, és mivel ezeket nem tudják elválasztani a valóságtól, ennek is szerepe lehet bizonyos félelmek kialakulásában. 

Mit tehetünk tehát? Ki kell először zárnunk, hogy nem-e valamilyen kezdődő betegség áll-e a háttérben. Ha nem, a következő lehetőségek közül választhatunk, vagy alkalmazhatunk néhányat: Tegyünk fel megnyugtatás céljából meditatív zenét. Ki kell próbálni, hogy a gyerek melyiktől lesz nyugodtabb, melyik mellett tud aludni. Ez egyénenként változhat. Több fajta meditációs CD kapható, kifejezetten gyerekek részére. A ciromfű tea itatása is hasznos lehet alvás előtt. 3 dl vízhez adjunk 1 púpozott evőkanál citromfüvet, és kevés mézzel adjuk a gyereknek. Próbálkozhatunk szükség szerint a levendula-, vagy a kamillateával is. Levendulaolajos fürdő szintén jó lehet. A gyerek fürdővizébe cseppentsünk pár cseppet, és ebben fürdessük meg. Szükség esetén homeopátiás szerek is alkalmazhatók. A Chamomilla kis potenciájú készítményei, a Bach-virágterápiás eszenciák közül a rezgőnyár és a bohócvirág adható. ( Bach - 2. Aspen, 20. Mimulus .) A kettő egyenlő arányú kombinációja nagyon hatékony, mivel az egyik az ismeretlen eredetű, a másik az ismert félelmekre hat. Megpróbálható még elalvás előtt a meleg édes tej itatása nagyobb gyerekeknél, ami után érdemes szájöblítést végezni. Altatónak felnőtteknél is nagyon beválik. Gondolhatunk még a gyerek ágyának áthelyezésére, esetleg sólámpa elhelyezésére a kicsi közelében. Agykontrollt végzett felnőtteknek ajánlom, hogy meditációban küldjenek nyugtató üzeneteket a gyereknek. Ha sikerül azt az agyfrekvenciát elérnünk, ami éppen megfelel a gyerekének, nagyon hatékony lehet. Ritka esetben, ha egyik megoldás sem működne, akkor az anya keressen fel személyesen kineziológus szakembert. A helyettesítés módszerével, vagy önmagában az anya vizsgálatával is feltárható a komolyabb alvászavar háttere. A kulcsszó ezeknél a problémáknál tehát a félelemben, feszültségben van. Keressük meg lehetőség szerint, hogy ezeket az érzéseket mi módon csökkenthetjük. Legyünk rugalmasak, és gondoljunk arra, hogy ez a kor milyen jelentős mértékben befolyásolja gyermekünk későbbi életét.

vissza